Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2014 13:32 - Руски учени са на път да сбъднат мечтата на Тесла
Автор: vlajniochi Категория: Други   
Прочетен: 4335 Коментари: 5 Гласове:
45

Последна промяна: 07.09.2014 13:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Голяма е вероятността мечтата за безжично подаване на енергия на големи разстояния на гениалния Никола Тесла, да се превърне в реалност.

Неговата работа стигнала до етап изграждане на голяма кула, чрез която трябвало да бъде направена демонстрация на предаване на енергия през Атлантическия океан. За съжаление тази система така и не била завършена. Едва сега руски екип от инженер и физик се готви да доведе делото на великия учен докрай. Засега двамата събират средства, които ще бъдат вложени в изграждане на експериментален образец на система за безжично предаване на енергия, базирана на принципи, разработени от Тесла.

Леонид и Сергей Плеханови са възпитаници на Московския физико-технологичен институт. Те са прекарали последните няколко години в задълбочено изучаване на наследството на сърбина Тесла, неговите трудове, патенти и резултати от експерименти в търсене на потвърждение за работоспособността на технологията за безжично предаване на енергия и провеждайки собствени експерименти.

Двамата учени са убедени, че Никола Тесла е бил прав на всички 100% и завършването на неосъществения проект може да даде на човечеството една реално работеща технология за истинско безжично предаване на електричество на големи разстояния.

Първи етап ще бъде съвременен вариант на предаващата 60-метрова кула Wardencliffe. За финансова подкрепа на този проект Плеханови са започнали кампания по събиране на средства посредством специализиран сайт.

„Слънчеви батерии с площ 100 000 квадратни километра могат да осигурят всички енергийни потребности на човечеството. За тях ще може да се задели терен с форма на квадрат от 330 км., при това във всяка точка на планетата ни, в близост до екватора, на място, където слънчевата енергия ще демонстрира максимална ефективност“, разказват Плеханови.

И допълват, че най-големият проблем на начинанието ще бъде предаването на изработената енергия към останалата част на земното кълбо. „Ние смятаме, че системата за безжично предаване на енергия на Никола Тесла може да стане решение на тази и множество други задачи“, допълват ентусиастите.

Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването.

Роден на 10 юли 1856 година в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), по произход Тесла е етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство. Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен, в дългове на 7 януари 1943 година. След смъртта му, както личността му, така и постиженията му потъват в пълна забрава. Тъй като Тесла няма преки наследници, се предполага, че записките му са иззети от американското правителство. През 1990-те години на 20-ти век интересът към неговата личност и научните му постижения се възобновява, а в началото на 21-ви век нараства значително. /КРОСС/

 




Гласувай:
46



1. bubolina111 - за мен
07.09.2014 21:47
Тесла е абсолютен гений. Дори и идеите му да са били подсказани "отгоре", то смелостта му да ги изложи си е пак геналност. В този свят на закостенялост и конспиративност, това граничи с отричане от мисълта за собствена сигурност и живот
Аз съм фен на Тесла, не на Азис.
цитирай
2. pesho - Безжично подаване на енергия не е ...
07.09.2014 22:01
Безжично подаване на енергия не е мечта на Тесла,той го постигнал,но не ни показал как да го реализираме.Тесла е конструирал и двигател който е работил без никакво гориво,демонстрирал го е пред журалисти.Този двигател е работел в продължение на една седмица и за всички е останало загатка с какво гориво се захранва след като няма резервоар
цитирай
3. анонимен - Тесла е бил много напред за времето ...
08.09.2014 00:05
Тесла е бил много напред за времето си човек, пълен с идей, които да помогнат на човек, искал е да създаде безплатна енергия за всички, знаел е как да я разпределя, как да работи. И насистина след смъртта му, Американското правителство преписва заслугите си. Ако неговите арзработки бяха станали реалност, сега нокой нямаше да плаща ток. Електричеството, както и водата са ни дадени от природата, остава и да си плащаме и въздуха. Хубав пост и се радвам, че има хора които искат да изпълнят плановете му.
цитирай
4. apostapostoloff - Руските учени са
08.09.2014 11:46
най- умни. Подобно на руските болни- те са най- здрави!
цитирай
5. sartorium - Чудя ви се на невежеството, бе хора. Поне като се интересувате от нещо,
08.09.2014 14:08
дайте си малко зор, поразмърдайте си задниците и потърсете информация за обекта на интереса ви.
Пълни глупости са това, че Тесла бил забравен или че работата му не придобила популярност. Напротив - всичко се знае както за Тесла, така и за идеите му. Всяка една държава в света днес си свети не с правия ток на Едисон, а точно с променливото електричество на Тесла.
Пешо, безжичното предаване на енергия е известно на човечеството и за твоя голяма изненада сме го реализирали отдавна. Знам, че ще те шокирам, но ни е известно също така как е работил "мистериозния" двигател на Тесла, който толкова вдъхновява всеки хаховец по форумите. Именно с безжично предаване на електричество се е захранвал двигателя. Предполагам, че и сам можеш да се сетиш, че в тоя случай не е и нужен резервоар. Тази демонстрация на Тесла е имала за цел да убеди група инвеститори да подкрепят създаването на електроцентрали, които да предават енергия безжично. Оказало се обаче, че идеята на Тесла съвсем не е толкова добра. Разбира се, би било много по изгодно да предаваш енергия без да харчиш пари за кули, кабели, ел. табла и т.н.к, но при метода на Тесла имало един съществен проблем : губело се огромно количество енергия. На практика този метод се оказал в пъти по-скъп от досегашния и идеята естествено не била подкрепена финансово. Самият Тесла се отказал от по-нататъшното й осъществяване.
Изобщо, проблемът не е в това, че не знаем как да предаваме енергия безжично, а това, че не разполагаме все още с технологията да приемаме и съхраняваме големи количества енергия. Ако имахме такава технология, на България, примерно щеше да е необходимо да уловим 1-2 светкавици годишно и да им разпределим енергията на нужните ни дози, и всички тука щяхме да светим най-безгрижно и безплатно цяла година.
Това горното се отнася и за Роззата : Като ти дава Природата безплатно електричество, що не си хвана една светкавица и да си готвиш на нея докато си жив. Що плащаш на енергото?
Боже, защо ли се мъча да ви обяснявам?!
цитирай
6. sartorium - И по темата - да, ако руските учени успеят да осъществят плана си
08.09.2014 14:20
енегията да се добива от Слънцето, то тогава това би било наистина напредък, просто защото слънчевата енергия на практика е безплатна и неограничена.
А по времето на Тесла, енергията се е добивала от въглища и може блогърите Пешо и Роззата да не ми повярват, но въглищата съвсем не били безплатни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vlajniochi
Категория: Други
Прочетен: 844723
Постинги: 129
Коментари: 545
Гласове: 5244
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930