Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 11:04 - Тропическо животно
Автор: looklikerain Категория: Изкуство   
Прочетен: 3378 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 16.11.2010 11:57


 „Свободата трябва да си я постигнеш сам. По какъв начин? Всеки трябва сам за себе си да реши. Моята свобода си я изграждам като пиша, като рисувам, като защитавам собствената си несложна представа за света, като дебна подобно на животно в джунглата, като не позволявам вмешателства в личния ми живот. Най-същественото за човека е свободата. Вътрешната и външната. Да се осмели да бъде самия себе си навсякъде и при всякакви обстоятелства. Свободата е като щастието: никога не се постига. Никога не е постигната. Тя е просто път. Човек се движи след свободата и щастието. И така живее.“

Този текст е от една книга, която току-що приключих - „Тропическо живтно“ на Педро Хуан Гутиерес. Много рядко попадам на оформени в чудесен, спретнат текст мои мисли, и то още в началото на книга. За съжаление брилянтните авторови проблясъци някак се загубиха в садо-мазо порното, с което е залят романа и което силно отклонява вниманието от сюжета. Всъщност това, което не ми хареса е, че думата „лайна“ се среща поне веднъж на страница. Самата книга има интересно внушение, очарователен край и става за размисъл, но е така обилно поръсена с л.... и клозетни истории, че по-скоро не бих я препоръчала на приятелите си. Затова препечатах този малък откъс – да му дам възможност да подиша извън книгата.

Доста се чудих дали за цялостното „този-живот-е-кенеф“ звучене на романа не спомага и възрастта на автора-прехвърлил петдесетте. Не за друго, интересно ми беше дали с възрастта естествените нужди не се приравняват със сексуалните, колкото и да се напъваш да бъде обратното. Реших, че всичко се дължи на цинизма, в който потапяме прекалената чувствителност. Накрая като нищо се оказва, че вместо сърцето и мозъка най-важният ти орган е станал дебелото черво.

И тъй като книгата описва печалният сблъсък на западната и карибската култура, ето един пример, че от това може да излезе нещо хубаво :





Тагове:   куба,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Didooo
16.11.2010 13:31
ti i knigata

:)
цитирай
2. alvarez - Мдаааа
18.11.2010 08:39
Радвам се, че пишеш по-често.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: looklikerain
Категория: Лични дневници
Прочетен: 266081
Постинги: 82
Коментари: 264
Гласове: 2865