Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2007 13:25 - Хронология на показните убийства в България 1955- 2005 г
Автор: mutri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 24721 Коментари: 4 Гласове:
0



Хронология на показните убийства в България

25 април 1995 г.

 

Застрелян е Васил Илиев, президент на застрахователна фирма "ВИС-2". Убийството е извършено пред ресторант "Мираж" в София.

 

10 юни 1995 г.

 

В Бургас, пред спортна зала “Атлант” е убит Георги Николов-Мечката, собственик на Първа частна милиция. Роден е на 12 август 1967 година в град Бургас.След като завършва средно полицейско училище и известно работи в системата на МВР. Бил е командос в специализираните отряди за борба с тероризма.Смята се за един от основоположниците на българския боди-билдинг.

 

7 юли 1995 г.

 

Доц. Ламбо Кючюков, бивш заместник-министър на образованието, и преподавател по теория на познанието в СУ “Св.Климент Охридски” е застрелян с четири куршума в местността Бялата вода на Витоша. Обвиняеми при последвалото дело са собственика на застрахователна компания “БГ-План” Пламен Миронов и служителя му – Константин Георгиев, които получават оправдателни присъди поради липсата на никакви доказателства.

 

17 септември 1995 г.

 

С пет куршума пред дома си е застрелян борецът Иван Кудев – приближен на Иво Карамански. Предполага се ,че извършителя е украинеца Владимир Шевчук. Направената ДНК експертиза на слюнка от дъвка намерена на местопрестъплението, доказва присъствието на килъра.

 

24 октомври 1995 г.

 

В столичния кв. "Дружба", от упор и в гръб, е разстрелян бившата "барета" Пламен Михайлов (Кимбата). За заподозрян отново се сочи Владимир Шевчук.

 

16 януари 1996 г.

 

Васил Митев, управител на пристанищен комплекс в Русе, е намерен убит в гаража си с куршум в тялото. Името му се свързва с фериботните спорове - Русе - Гюргево през 1995г.

 

2 октомври 1996 г.

 

На излизане от дома си на ул. Латинка 15 е застрелян е депутата Андрей Карлов Луканов , премиер на България през 1990 г.

 

23 ноември 1996 г.

 

Иван Иванов, собственик на стокова борса в Добрич, е прострелян с четири куршума в апартамента на жилищен блок на площад "Свобода".

 

24 януари 1998 г.

 

На 24 януари Велин Тодоров Христов, собственик на транспортна фирма от София, е застрелян във великотърновския хотел "Янтра". В последствие се оказва ,че престъплението не е свързано с организираната престъпност.

 

14 май 1998 г.

 

Венцислав Танчев, изпълнителен директор на застрахователно дружество "Енергия", е застрелян с три куршума пред дома му на бул. "Симеоновско шосе" 85.

 

20 декември 1998 г.

 

Иво Карамански, бизнесмен, съдружник на дружество "Корона - И.Г.", застрахователен бос, е застрелян с два куршума.

 

28 август 1999 г.

 

В София е убит Любомир Георгиев Пенев, бизнесмен, собственик на 80 на сто от капитала на Нова телевизия и на пицария "Джъмбо".

 

9 февруари 2000 г.

 

В Плевен е убит пред дома му с изстрел в гърба Величко Тодоров, председател на Народната партия в Плевен.

 

29 февруари 2000 г.

 

34-годишният Роман Пузанов, основен прокурорски свидетел по дело за убийство от 1995 г., е застрелян със 7 куршума в Ямбол в гръб с 9 милиметров пистолет.

 

9 март 2000 г.

 

В къщата му в тополовградското село Мрамор е намерен убит с пистолет Желязко Колев - Императора, един от най-известните иманяри.

 

21 април 2000 г.

 

В София пред дома му на бул. "Цар Борис III" е застрелян 40-годишният Кристиян Маслев, собственик на агенция "Натурела груп".

 

19 декември 2000 г.

 

Общинският съветник от СДС в гр. Елена Славчо Христов Славов е застрелян на стотина метра от дома си. Той е собственик на мандрата "Млекимекс" в града, която е част от българо-австрийския холдинг "ББС - Хандел".

 

28 декември 2000 г.

 

44-годишният Динко Добрев, шеф на "Родопа" ЕООД в Нова Загора, е убит в двора на фирмата.

 

26 януари 2001 г.

 

Във Варна е убит първият ни европейски шампион по киокушин карате Георги Вълков Георгиев пред дома му на ул. "Подвис". 26 февруари 2001 г. В София е убита 30-годишната ямболска адвокатка Надя Георгиева.

 

1 март 2001 г.

 

Търговецът на алкохол Розалин Костов, съсобственик в "Роник" ООД , е показно разстрелян пред дома му на ул. "6 септември" в Русе.

 

9 март 2001 г.

 

На карибския остров Аруба, в хотел "Сонеста" е застрелян Пантю Колев Пантев /Поли Пантев/.

 

31 май 2002 г.

 

В Загреб, Хърватия 35-годишният българин Веселин Маринов е застрелян пред заведение от собственик на фирма за охрана - Винко Жулевич.

 

22 юли 2002 г.

 

На пътя между с. Добринище и манастира "Свети Панталеймон" е убит 66-годишният свещеник от Банско Стефан Камберов.

 

4 ноември 2002 г.

 

В Хасково е извършено показно убийство на хасковския бизнесмен Валентин Подмолов-Подмола.

 

28 декември 2002 г.

 

В София, близо до дома му е застрелян Николай Колев, прокурор от Върховна касационна прокуратура.

 

3 януари 2003 г.

 

В София е убит 45-годишният Румен Яневски, криминално проявен, занимаващ се с незаконен хазарт. По него е стреляно с автомат от движеща се кола. Яневски е прострелян смъртоносно в джипа си - "Нисан Патрол" на ул. "Гоце Делчев" и ул. "Котленски водопад".

 

30 януари 2003 г.

 

Международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян при престрелка в Студентския град в столицата. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов той е убит по погрешка. Срещу колата на Янчо Костадинов, шеф на съдийската колегия към Българската федерация по борба, и Матов, който се качил в автомобила му случайно, неизвестни откриват огън с лека картечница от прикритие в близост до НСА. В близост до стрелбата е бил и бизнесменът Димитър Джамов. Колите на двамата са сходни и вероятно е станала грешка, предполага Бойко Борисов.

 

8 февруари 2003 г.

Застрелян е Тихомир Иванов Трифонов на алея "Пейо Яворов" в София. Той е криминално проявен, осъждан за грабежи през 1996 г. 31-годишният мъж е застрелян от упор в тила в мерцедеса си. В криминалното досие на Трифонов фигурират трафик с момичета от Малайзия и Венецуела, които той склонявал към проституция. Предполага се, че убиецът е седял на задната седалка. На

7 март 2003 г.

Убит е президентът на "MG корпорация" Илия Павлов. Час и половина след убийството му в кв. "Белите брези" от засада е прострелян Цветан Василев Хафти. От сигурна смърт го спасява намиращият се наблизо патрул от Шесто РПУ.

 

На 4 април показно е застрелян в Плевен, в хотелския комплекс "Интер Ростов" 34-годишният плевенски сутеньор Марио Иванов, известен с връзките си с нелегалния бизнес и сводничество. Убиецът е 25-годишният Цветан Калфов.

 

На 18 април на бул. "Цариградско шосе" в движение е взривен бронираният "Мерцедес" на криминално проявения Иван Тодоров-Доктора, който оцелява.

 

19 август 2003 г.

 

image

Около 11,30 часа след стрелба на кръстовището на бул. "България" и "Гоце Делчев" в столицата е убит 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик, свързан с наркотрафика. Той е син на покойния оръжеен търговец Шабан Фатик. Детайли за живота му и за атентата.

 

5 ноември 2003 г.

 

Убит е Евгени Стефанов - Женята. Той е застрелян пред фитнесцентър "Ситняково". Спряган за един от наследниците на наркобоса Поли Пантев. Бивш член на групировката СИК.

 

13 ноември 2003 г.

 

Прострелян е Николай Зарев - Данкина в градинката до блок 123 в квартал "Надежда" в София. Зарев е криминално проявен с множество кражби. Занимавал се е с продажба на наркотици, с кражби на коли и с магистрални автограбежи.

 

27 ноември 2003 г.

 

В столичния квартал "Хладилника" е намерен труп на 40-годишен мъж. Установява се, че това е Румен Маринов Маринов - Нарциса, приближен на групировката ВИС. Застрелян е в гърба, слизайки от личния си автомобил.

 

29 ноември 2003 г.

 

В столицата е убит 24-годишният Борис Кирилов Арсов. Тялото му е намерено в квартал "Бояна". Младежът е криминално проявен. Арсов е един от обвиняемите за отвличането на бизнесмена Стефко Колев преди около две години, но делото все още не е влязло в съда. В дома на простреляния мъж е бил открит часовникът на отвлечения Колев. Борис Арсов е един от членовете на групата, разпитвана във връзка с убийството на Филип Найденов - Фатик. В групата са още и Йосиф Георгиев Йосифов - Йоско, Асен Петров - Шаки, Даниел Георгиев - Джаки, брат му Стефан Георгиев и Ивайло Симеонов.

 

16 декември 2003 г.

 

В Амстердам в 15,30 часа е убит Константин Димитров - Самоковеца. Холандската полиция задържа 37-годишен холандец, заподозрян за убийството.

 

12 януари 2004 г.

 

Дупнишкият бандит Ангел Емилов Стефанов - Гяволето е прострелян в шията, дясната ръка, гръдния кош пред дома му в жк "Бистрица" в Дупница. Свидетел на убийството става съпругата му Вероника, която пътувала с него в джипа "Фолксваген". Стефанов е изтърпял присъда в Италия и тогава е върнат в България. Той е влязъл в Бобовдолския затвор за изтърпяване на неприключили следствени дела и е освободен е срещу 2000 лв. парична гаранция през октомври 2001 г.

 

19 януари 2004 г.

 

Взрив избухва в асансьора на 8-етажна сграда на бул. "Джеймс Баучер" 87 в столицата. Вследствие на взрива петима са ранени, четирима от които умират - съдружникът в "Интерпетролеум енд Партнърс" Стоил Славов и охранителите му Петър Петров, Илиян Казаков и Петър Харизанов.

 

10 февруари 2004 г.

 

30-годишният Костадин Иванов Костадинов е убит в София в близост до "Макдоналдс" в района на НДК. Убитият е криминално проявен, регистриран е за измами и кражби на МПС. Костадин Костадинов /Динко/ е бил управител на благоевградското бинго "Елит".

 

9 март 2004 г.

 

В София Борис Бакърджиев е застрелян с пет куршума в главата и тялото. Той е роден в Плевен и има двойно гражданство - руско и българско. Бакърджиев е адресно регистриран в столичния квартал "Младост" и се предполага, че е бил в района на местопрестъплението по бизнес.

 

27 април 2004 г.

 

Във Варна е прострелян, докато слизал от колата си, 26-годишният бивш национален шампион по кикбокс Мартин Елънджиев.

 

4 юни 2004 г.

 

Трима души са убити в кафенето на търговския комплекс "Арт Декор" на бул. "Симеоновско шосе" в София. Това са Димитър Христов /35г./, Калоян Светославов /24г./, двамата от София, и Живко Иванов /39г./ от Хасково. Двама мъже,облечени като попове, влезли в заведението, произвели стрелба и веднага избягали. Калоян Светославов е регистриран в полицията за кражби и наркотици, Живко Иванов е регистриран за кражби, а Димитър Христов - за измами, фалшификация на пари, незаконно притежаване на оръжие и за наркотици.

 

14 юни 2004 г.

 

Пред хипермаркет "Билла" в ж.к. "Лагера" в София е убит Петър Илиев от Бургас /36г./. На излизане от магазина Петър Илиев се е насочил към джип "Тойота", с който се предполага, че пристигнал. Тялото на Илиев е с множество огнестрелни рани.

 

22 юни 2004 г.

 

В Плевен пред дому му е убит 40-годишният плевенски бизнесмен д-р Людмил Конов, съсобственик на централния плевенски хотел "Ростов".

 

30 юли 2004 г.

 

В София шестима са загинали, а двама са тежко ранени при стрелбата в ресторант-градина "Славия" на ул. "Коломан" 1. Единият от убитите е Милчо Бонев по прякор Бай Миле.

 

24 октомври 2004 г.

 

В София, на излизане от бар “Ъпстеърс” на бул."Витоша" 18, между улиците "Кърниградска" и "Солунска" е убит Дмитрий Минев-Руснака. Той е съсобственик до 1999 г., заедно с Венцислав Стефанов, Стоил Славов, Милчо Бонев-бай Миле, Красимир Маринов-Големият Маргин, Младен Михалев и Румен Николов-Пашата в "Интергруп енд партнърс " АД .

20 януари 2005 г.

 

В Благоевград, в нощния бар на хотел "Ален мак", е прострелян в главата с огнестрелно оръжие от дистанция 45-годишният Васил Горчев Върбанов, известен с прякора Кьоравия.

 

5 февруари 2005 г.

 

В София, на ул. "Цар Самуил" 11 е намерен застрелян с два куршума в главата в колата си "Ауди А6" Георги Стоянов Василев, собственик на фирма "Паркиране и гаражи мениджмънт" АД. Георги Василев е бил три мандата общински съветник от групата на СДС.

 

16 февруари 2005 г.

 

В София, в кв. "Люлин", в заведение "Бъфало" е убит 46 годишният Димитър Тодоров - Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

 

5 април 2005 г.

 

В Равда е застрелян трийсетгодишният Мариян Георгиев (Марата). По жертвата е стреляно шест пъти през стъклото на прозореца в офиса на фирмата му, която се занимава с недвижими имоти. Георгиев е основен свидетел на прокуратурата по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, станало на 21 ноември 2002 г.

 

15 април 2005 г.

 

В с. Душинки, Брезник, е намерен мъртъв шофьорът на Фатик Румен Желязков.Трупът е открит в къща на негов приятел. 42-годишният Желязков се прострелял в слепоочието с пистолет "Парабел". 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик е застрелян на 19 август 2003 г. в автомобила си на кръстовището на на бул. "България" и "Гоце Делчев" в София При престрелката шофьорът на "Мерцедеса" Румен Желязков е ранен. Публикации определят тогава шофьора като "близък бизнес партньор на убития".

 

11 май 2005 г.

 

В София, пред блок 984 в ж.к. "Люлин" е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил със Сергей Георгиев - Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири

 

14 май 2005 г.

 

В София, на ул. "11 август" е убит 28-годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от заведение и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

 

30 юли 2005 г.

 

В центъра на София е извършено тройно убийство - на Антон Милтенов - Клюна /32-годишен/, Иван Тодоров - Призрака /35-годишен/ и Милен Върбанов Цайко /28-годишен/. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в МВР за търговия с наркотици.

 

25 август 2005 г.

 

В курортен комплекс "Слънчев бряг" в заведението Буда бар около 23 часа е извършено убийство на Георги Андреев Илиев, президент на ВАИ "Инвест Холдинг". Според първоначалната информация Илиев е седял на маса, която е била в откритата част на заведението. Около 30 човека са станали свидетели на убийството.

 

7 септември 2005 г.

 

В София е застрелян на "Петте кюшета" Мартин Хасан Дойчев /39г./, от сирийски произход докато управлявал черен "Мерцедес" със софийска регистрация, собственост на Александър Киров /39г./, регистриран в полицията за икономически престъпления. Според очевидци убийците на мъжа са били двама. По данни на министъра на вътрешните работи Румен Петков убитият Дойчев е лице, което е имало "много сериозна биография, преди да смени името си", което е станало след като срещу него е заведено следствено дело. По данни на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов истинското име на убития е Махмуд Хасан ел Саид, и негов куриер е хванат преди време с 2,5 кг. кокаин на летище "София". От цялата група на Махмуд, наблюдавана от спецчастите през 2001 г., 22 от куриерите са задържани в Европа.

 

1 октомври 2005 г.

 

В Москва е убит бургаският бизнесмен Маис Ахаян Размикович. Той е бил съдружник със загиналия при взрива в х-л "Амбасадор" на 15 ноември 2000 г. Арташес Тер-Овсепян. Размикович притежавал и е съдружник в няколко фирми в Бургас, осъществяващи различна дейност. Стрелбата в югозападната част на Москва е станала на ул. "Акад. Бакулев" 4, късно през нощта. Близо до убития руските полицаи са намерили автомобил Рейндж Роувър с отворени врати, чийто собственик е 40-годишен жител на руската столица.

 

10 октомври 2005 г.

 

На ул. "Деян Белишки" в София малко след 9 ч. сутринта с два куршума в главата е убита Шинка Манова - директор на дирекция "Последващ контрол" в Агенция "Митници". Преди да заеме този пост тя е била директор на митницата в Горубляне. По това време тя излизала от дома си с джипа, който е собственост на дъщеря й, е била откарвана до работата. 25-годишният шофьор на джипа, също е убит. Той е работел във фирмата на бившия съпруг на Манова и е криминално проявен и осъждан за побой.

 

12 октомври 2005 г. в Перник е убит Райко Василев - Кръвта близо до хотелски комплекс "Струма", когато Райко Василев излизал от близко кафене. Запознати твърдят, че Райко Василев се занимава с разпространение на наркотици и е бил момче за мокри поръчки.



Тагове:   България,   убийства,


Гласувай:
0



1. анонимен - Ми те всичките са зазлужавали това. ...
01.02.2010 11:46
Ми те всичките са зазлужавали това. Обикновените граждани какво да правим?
цитирай
2. анонимен - sistema
10.03.2010 16:30
ne poslu6nite igra4i se iskarvat ot igrata tesa samo igraci ni6to drugo
цитирай
3. анонимен - Кой ще е следващият?
13.07.2011 12:10
Интересно кой ще е следващият - Бойко, Цветанаов, Доган...?
цитирай
4. анонимен - Интересно кой ще е следващият - Бойко, Цветанаов, Доган...?
17.07.2012 11:00
Дай Боже и тримата !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mutri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2034312
Постинги: 25
Коментари: 403
Гласове: 84
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031