Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2017 22:08 - Морската градина
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1968 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 11.12.2017 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Морската градина на Варна е най-големия изкуствен парк на Балканите, който се простира от вълнолома на юг до местността Евксиноград на север. Тя е сред най-ярките символи на града и любимо място за разходка и развлечения на много поколения варненци. Официалното ѝ име е Приморски парк, но ние си я наричаме просто Морската. До ХІХ век нейната територия е била извън чертите на Варненската крепост. През 1862 турските власти заграждат с плет мястото около колонадата на сегашния главен вход на парка и създават 10 декара зеленчукова градина (Белидие бахча), разширена с още 4 декара, засадени с вишни, липи и кестени. Само 3 години след Освобождението, през 1881, пръв лансира идеята за създаването на градска градина и на приморски парк кметът Михаил Колони. Въпреки скептичното си отношение, Общината отпуска малка сума и са изградени първите 26 декара от парка с алеи, като се засаждат и 130 дръвчета. През 1894 по молба на общината чешкият археолог Карел Шкорпил кани сънародника си Антон Новак, който се прославил като паркостроител с градините на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Още на следващата година Новак пристига във Варна и е назначен за управител на градината. Антон Новак взима много присърце задачата. Именно на него Варна дължи своята прекрасна Морска градина. Мястото е бързо почистено и картографирано. Засадени са първите редки растения. От Лонгоза, Странджа, Цариград и Средиземноморието се внасят много ценни дървесни и цветни видове, между които бряст, липа, кестен и ясен. Скоро Морската градина си спечелила славата на най-красивия парк на Балканите. В знак на признателност Община Варна построила за Антон Новак къща до днешната сграда на Радио Варна. В 1905 площта на парка достигнала 90 декара. През тридесетте години на ХХ век от Холандия, Германия и Чехия били донесени нови семена и луковици и от Франция нови дървесни видове като кедър, туя, хвойна, юки и либоцедрус. През 1908 е създадена алеята на възрожденците с бюстове на българските просветители и видни революционери: Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Отец Паисий, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Антим І, Братя Миладинови, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Георги Бенковски, Панайот Волов, Васил Априлов, Петър Берон, Петко Славейков и ред други. Изградени са чешми, а алеите били осветени.

Днес Морската градина е пълна със забележителности, за някои от които съм написал постинги в блога си. Тук се намират Военноморският музей, аквариумът, обсерваторията с планетариум, делфинариумът, зоопаркът, детският кът с красиво езерце, Природо-научният музей, Летният театър. Има доста заведения и ресторанти, сред които силно се открояват култовите комплекси Морско казино и Хоризонт. В градината има места и за спорт с тенис кортове, футболно и волейболно игрище. На главния вход на Морската градина срещу Фестивалния комплекс има красива колонада, а до нея е слънчевия часовник. Навремето тук е стояла статуята на Сталин, както комунистите нарекли хубавия ни град, за щастие само временно. Статуята изчезнала за една нощ. В красивата ни Морска градина има и неща, които не ми харесват. Най-силно ме дразни така наречения Пантеон, който е грозен паметник от времето на комунизма. Навремето като ученик са ме карали да карауля с дървен шмайзер в ръце, което определено ми беше доста противно. Поради корупция в Община Варна местностите Салтанат и Св. Никола бяха обявени за зони извън парка и в тях беше допусната реституция и застрояване. 150 декара от парка са разпродадени за бизнес сгради. Появиха се нови хотели и дори жилищни блокове. Леки коли се разминават по алеите. През 2009 областният управител адмирал Христо Контров пък продаде 118 декара от Морската градина, при това на цена 50 € / m2, на Холдинг Варна, част от групировката ТИМ, за реализиране на доста спорния проект Алея Първа. Засега този проект не е осъществен.

Като кореняк варненец смятам, че Морската градина принадлежи на всички жители на града и никой няма право да си загражда части от нея като частна собственост, както вече се случи. Това е категорично недопустимо. Тя е място за разходки и тук леките коли нямат абсолютно никакво място. Дано все пак варненци да съумеем да защитим нашата Морска градина.

image

Кликнете върху картата, за да я видите в увеличен размер.

image

image

image

image

image

image

image





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Красиви места!
11.12.2017 22:57
И спомени.
цитирай
2. chen - Морската
12.12.2017 11:33
Морската градина е страхотен парк, най-хубавият дори, но не е вярно, че е най-големият на Балканите. Едни незапознати хора го бяха написали някъде и пуснали в нета и от там се разпространява тази заблуда. Освен това Морската градина има свое историческо ядро, където е забранено строителството и там никой не си загражда. А Салтанат е част от Приморски парк, но там е имало имоти много преди да бъде създаден парка и тези имоти няма как да бъдат откраднати от хората. Нормално е да искат да си ги ползват. Всички варненци обичат Морската и никой не я заплашва от изчезване, даже напротив. С всяка изминала година се садят нови цветя, дървета, ремонтират се стълби, алеи, укрепват се срутища и т.н.
цитирай
3. laval - Дано да е така
12.12.2017 11:58
Колкото до големината, става дума за изкуствено създаден парк, а не за естествена гора. Поне аз такава информация намерих в нета. Въпреки това аз не одобрявам строителството на блокове и хотели в парка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099564
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960